RFV Days

Ontdek, Ontmoet & Beleef
Regio Foodvalley

Duurzame toekomst: ontdek duurzaamheid in de regio

Vrijdag 7 juni

Vrijdag 7 juni 2024

12.00 – 18.00 uur

Vrijdagmiddag 7 juni 2024 is de inspirerende ontdekkingstocht door Regio Foodvalley. De middag staat volledig in het teken van duurzaamheid, een thema dat in onze regio hoog in het vaandel staat.

Ontdek duurzaamheid in de regio
Op 7 juni nodigen we je uit om samen met ons ‘on tour’ verschillende duurzame initiatieven te verkennen. Stap in de toekomst van duurzaam wonen, zie hoe bedrijventerreinen energiezuinig samenwerken, proef de toekomst met een ‘hybride’ hamburger en duik in de succes en uitdagingen van een gezonde, duurzame voedselomgeving. Het overzicht van álle tours van deze middag vind je op deze pagina.

Locatie

Programma

12.00 – 13.00 uur:Ontvangst met lunch
13.00 – 14.00 uur:Welkomstwoord  en spreker
14.00 – 17.00 uur:Ontdek Regio Foodvalley
17.00 – 18.00 uur:Netwerkborrel

Tijdens het openingsprogramma van de Regio Foodvalley Days geven wij graag het woord aan onze inspirerende keynote-spreker prof. dr. Gert-Jan Hospers. Hij is hoogleraar geografie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en directeur van de Stichting Stad en Regio. Deze stichting zet zich in voor stedelijke en regionale ontwikkeling op menselijke maat.

Gert-Jan houdt zich onder meer bezig met actuele sociaaleconomische vraagstukken in stedelijke en landelijke gebieden met een focus op Oost-Nederland. Over zijn expertise heeft hij tal van boeken geschreven en geredigeerd, zoals Slimme streken: de kracht van het platteland (2018), De wereld van de stad: theorie, praktijk, toekomst (2021, samen met Piet Renooy) en 111 plekken in Twente die je gezien moet hebben (2023).

Regiotour

Ontdek & Ontmoet
bedrijven en organisaties in
Regio Foodvalley

Ervaar hoe kennis en praktijk samenkomen!

Op vrijdag 7 juni nemen wij je graag mee naar een aantal bijzondere, verrassende en inspirerende bedrijven in Regio Foodvalley. Wij laten je zien hoe kennis en praktijk samenkomen en hoe wij – als overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen – samenwerken.

Duurzaam wonen & Boerderij van de toekomst

Toekomstbestendige bedrijventerreinen & Wonen in een strobalenhuis

Gedeelde supercomputer & Duurzaam brouwen

Circulaire voedselketen & Gezonde en duurzame eetomgeving

Back to the bean & Duurzame voedselproductie

Duurzaam wonen & Boerderij van de toekomst

Boerderij van de toekomst & Duurzaam wonen

Toekomstbestendige bedrijventerreinen & Wonen in een strobalenhuis

Wonen in een strobalenhuis & Toekomstbestendige bedrijventerreinen

Gedeelde supercomputer & Duurzaam brouwen

Duurzaam brouwen & Gedeelde supercomputer

Circulaire voedselketen & Gezonde en duurzame eetomgeving

Gezonde en duurzame eetomgeving & Circulaire voedselketen

Back to the bean & Duurzame voedselproductie

Deelnemende
bedrijven & organisaties

Boerderij Het Binnenveld

Onderdeel van Tour 1

Jan en Corine uit Elst

Onderdeel van Tour 1
REB

REB - Regio Foodvalley

Onderdeel van Tour 3

Dick en Ria Hogenkamp

Onderdeel van Tour 3
Stadsbrouwerij Wageningen

Stadsbrouwerij Wageningen

Onderdeel van Tour 5

Regio Deal Foodvalley

Onderdeel van Tour 5, 7 en 9

Wageningen Universiteit

Onderdeel van Tour 5 en 7

Gemeentehuis Wageningen

Onderdeel van Tour 7

Bakkersgrondstof

Onderdeel van Tour 7

Lekker Lupine

Onderdeel van Tour 9

Coöperatie Binnenveldse Hooilanden

Onderdeel van Tour 9
Bean Deal

Bean Deal

Onderdeel van Tour 9

Aanmelden

Vul jouw gegevens in om je aan te melden voor de Netwerkbijeenkomst Ontdek, Ontmoet & Beleef Regio Foodvalley.

Aanmelden kan tot en met vrijdag 31 mei 2024.

Duurzaam wonen en boerderij van de toekomst

Duurzaam wonen & Boerderij van de toekomst

Duurzaam wonen

Ontdek de toekomst van duurzaam wonen! Stap binnen in een huis uit het jaar 1850 dat de norm verlegt en aardgasvrij is gemaakt door de toegewijde bewoners Jan en Corine. Laat je inspireren door praktische oplossingen die deze woning hebben veranderd tot een groen en energiezuinig thuis.

Boerderij van de toekomst

Agrarisch ondernemers Roel van Dijk houdt zich naast zijn melk- en vleesvee bezig met het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen. Een aantal jaar geleden heeft hij het besluit genomen om kleinschalig en duurzaam te gaan produceren in plaats van meer koeien te houden en te melken. Ook hebben ze een zelfoogsttuin en werken ze met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Dit najaar stond er een container op zijn erf voor het kweken van shiitakes. Een van zijn nieuwe producten is de ‘hybride’ hamburger, deze bestaat uit 50% vlees en 50% shittakes. Ze zijn ook een lijn met vegan producten aan het ontwikkelen met lokale paddenstoelen en lupinebonen. Wilt u hier meer van weten? Boer Roel vertelt u graag meer over zijn boerderij van de toekomst.

Toekomstbestendige bedrijventereinen en strobalenhuis

Toekomstbestendige bedrijventerreinen & Duurzaam wonen in een strobalenhuis

REB - Toekomstbestendige bedrijventerreinen

In Regio Foodvalley draaien zes pilotprojecten van het Regionaal Energieteam Bedrijven. Deze teams kijken hoe bedrijven op bedrijventerreinen kunnen samenwerken om energiebesparing te bevorderen, groene energie op te wekken, op te slaan en meer. De projectleider Hester Weideman vertelt meer over deze pilot op bedrijventerrein Remmerden.

Op dinsdag 26 maart vond het officiële tekenmoment plaats voor de tweede fase van het toekomstbestendige bedrijventerrein Remmerden Rhenen (met de kopgroep). Vertegenwoordigers van de betrokken bedrijven, de Bedrijvenkring Rhenen, VNO-NCW Midden, FOV, de gemeente Rhenen en de provincie Utrecht waren aanwezig bij deze belangrijke gebeurtenis.

Duurzaam wonen in een strobalenhuis

In Achterberg (gemeente Rhenen) wonen Dick en Ria Hogenkamp. Zij hebben hun nieuwbouwwoning in 2016/2017 laten bouwen. Zij wilden dat hun woning duurzaam, milieuvriendelijk, levensloopbestendig en zo mogelijk energieneutraal gebouwd zou worden. Stro is een milieuvriendelijk product, isoleert goed en is niet duur. Het stro voor dit huis kwam uit Groningen. Van een bijproduct is het een primair product geworden met weinig transportkosten. Dick en Ria laten je graag zien dat nieuwbouw en duurzaamheid uitstekend te combineren zijn en duurzaam bouwen per saldo niet duurder is dan traditionele bouw.

Gedeelde supercomputer & Duurzaam brouwen

Anunna - Gedeelde supercomputer

De Regiodeal Foodvalley geeft een financiële impuls aan de uitvoering van het shared facilities programma, waardoor innovaties versneld op de markt kunnen worden gebracht. Onderdeel van dit programma is subsidie voor geavanceerde onderzoeksapparatuur. Op Wageningen Campus is verschillende gedeelde onderzoeksapparatuur te vinden die mede mogelijk is gemaakt door deze subsidie waaronder Anunna (High Performance Computing Cluster van WUR). Daarnaast wordt Anunna niet alleen gebruikt door WUR, maar ook verschillende bedrijven maken gebruik van deze faciliteit.

Duik in de wereld van High Performance Computing (HPC) tijdens deze exclusieve tour! Ontdek hoe dit krachtige systeem onderzoekers toegang biedt tot ongekende rekenkracht, wat resulteert in snellere innovatie, kostenbesparingen en verbeterde productkwaliteit. Laat je inspireren door de mogelijkheden van AI en data-intensieve wetenschap terwijl je meer te weten komt over de geavanceerde benaderingen om data en modellen te verkennen. Mis deze kans niet om de toekomst van technologie te ervaren.

Stadsbrouwerij Wageningen - Hoe lokaal, duurzaam en circulair is een lokale brouwerij?

In Stadsbrouwerij Wageningen brouwen Stefan en Dennis sinds 2013 heerlijke bieren waarbij op veel aspecten duurzame keuzes worden gemaakt. Deze lokale oriëntatie is niet altijd de makkelijkste route maar levert wel veel mooie resultaten voor de brouwerij, haar brewpub en de omgeving. Ondertussen werkt de brouwerij bijvoorbeeld samen met 5 boeren voor verschillende lokale granen! Soms lijkt de brouwerij wel een lokale voedselhub. Wat is de motivatie van deze brouwers? Wat zijn die lokale keuzes? Hoe ver gaan ze? Waar stoten ze hun neus? Wat levert het concreet op? Dennis vertelt 1 uur lang openhartig over dit avontuur. 

Wonen in een strobalenhuis
Toekomstbestendige bedrijventerreinen

Duurzaam wonen in een strobalenhuis

In Achterberg (gemeente Rhenen) wonen Dick en Ria Hogenkamp. Zij hebben hun nieuwbouwwoning in 2016/2017 laten bouwen. Zij wilden dat hun woning duurzaam, milieuvriendelijk, levensloopbestendig en zo mogelijk energieneutraal gebouwd zou worden. Stro is een milieuvriendelijk product, isoleert goed en is niet duur. Het stro voor dit huis kwam uit Groningen. Van een bijproduct is het een primair product geworden met weinig transportkosten. Dick en Ria laten je graag zien dat nieuwbouw en duurzaamheid uitstekend te combineren zijn en duurzaam bouwen per saldo niet duurder is dan traditionele bouw.

REB - Toekomstbestendige bedrijventerreinen

In Regio Foodvalley draaien zes pilotprojecten van het Regionaal Energieteam Bedrijven. Deze teams kijken hoe bedrijven op bedrijventerreinen kunnen samenwerken om energiebesparing te bevorderen, groene energie op te wekken, op te slaan en meer. De projectleider Hester Weideman vertelt meer over deze pilot op bedrijventerrein Remmerden.

Op dinsdag 26 maart vond het officiële tekenmoment plaats voor de tweede fase van het toekomstbestendige bedrijventerrein Remmerden Rhenen (met de kopgroep). Vertegenwoordigers van de betrokken bedrijven, de Bedrijvenkring Rhenen, VNO-NCW Midden, FOV, de gemeente Rhenen en de provincie Utrecht waren aanwezig bij deze belangrijke gebeurtenis.

Meer info

Strobalenhuis

Bakkersgrondstof & Wageningen universiteit

Circulaire voedselketen & Gezonde en duurzame eetomgeving

Bakkersgrondstof - Circulaire voedselketen

Het zijn enorme aantallen: dagelijks worden in Nederland honderdduizenden broden verwerkt tot diervoeder. Bakker, levensmiddelentechnoloog en ondernemer Sebastiaan Hetterschijt laat zien dat het anders kan. Samen met bakkers Paul Berntsen en Jos Veltmaat startte hij Bakkersgrondstof, dat overgebleven brood van bakkers verwerkt tot een desem en broodmeel. Zij halen overtollig brood op en verwerken het tot een smaakvolle desem waarmee de bakker opnieuw brood kan bakken. Elke bakker is gekoppeld aan een pluimveehouder. Hier gaat het broodmeel naar toe en de eieren worden teruggekocht door de bakker. Zo ontstaat een circulaire voedselketen die naar meer smaakt. Bakkersgrondstof wil laten zien dat er een solvabele business case ontstaat op basis van retourstromen, daarnaast willen we vooral laten zien dat een MKB-onderneming gemakkelijk volledig circulair kan worden, misschien nog wel gemakkelijker dan een grote multinational.

Wageningen Universiteit - Gezonde en duurzame eetomgeving

Ontdek hoe de voedselomgeving in de wijk gezonder en duurzamer kan worden. Maud Hulshof, Wethouder, en Maartje Poelman, Gezondheidswetenschapper aan de Wageningen Universiteit, bieden een uniek inzicht in de successen en uitdagingen van vier jaar leren in de Regio Deal Foodvalley. En laat je inspireren door een praktijkcase.

Back to the bean & Duurzame voedselproductie

Lekker Lupine - Back to the bean

Bij Back to the Bean staan peulvruchten van Nederlandse bodem centraal. Waarom? Omdat dit een veelzijdig, voedzaam, gezond en duurzaam ingrediënt is. Marieke Lameris van Lekker Lupine neemt je mee naar het Lupineveld in de Wageningse Eng. Samen met een teler vertelt zij meer over dit gouden boontje. Het telen en eten van lokale peulvruchten draagt bij een aan duurzame en gezonde bodem, biodiversiteit en is goed voor boer en burger.  Peulvruchten zoals lupines zijn rijk aan eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Het toevoegen van peulvruchten aan je dagelijkse maaltijden is heel eenvoudig. En dat laten we jou ook proeven. Lekker Lupine en andere ketenpartners waaronder Regio FoodValley werken in de ‘BeanDeal’ aan om deze droge peulvruchten weer terug op de Nederlandse akkers en borden te krijgen.

Bokashi Pilot - Duurzame voedselproductie

Kan maaisel van natuurgrond landbouwgrond verbeteren? De Coöperatie Binnenveldse Hooilanden onderzoekt dit in de pilot ‘Beter bodembeheer met Bokashi’ binnen de proeftuin Boer aan het Roer. Het doel: uitzoeken of het verwerken van natuurmaaisel tot Bokashi leidt tot bodemverbetering met een positief effect op het verdienmodel. De Coöperatie Binnenveldse Hooilanden bestaat uit zeven boerenbedrijven. Deze coöperatie heeft 50 hectare natuur aangekocht om te beheren en daarmee tot een meer natuurinclusieve bedrijfsvoering te komen. In het Binnenveld, met voornamelijk natte natuur, kunnen ze een klein aantal koeien laten grazen en hooi oogsten. Zij samen met het waterschap Vallei & Veluwe, Stichting Mooi Binnenveld en LTO noord naar mogelijkheden om maaisel van deze natuurgrond te verwerken tot Bokashi. 

 Je bent voor deze tour te gast bij boerderij De Hooilanden, een van de deelnemende boerenbedrijven aan de Bokashi pilot. Dit biologische melkvee- en zorgbedrijf is een voorbeeld van de inpassing van een boerenbedrijf in de natuur.

Boerderij van de toekomst en duurzaam wonen

Boerderij van de toekomst & Duurzaam wonen

Boerderij van de toekomst

Agrarisch ondernemers Roel van Dijk houdt zich naast zijn melk- en vleesvee bezig met het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen. Een aantal jaar geleden heeft hij het besluit genomen om kleinschalig en duurzaam te gaan produceren in plaats van meer koeien te houden en te melken. Ook hebben ze een zelfoogsttuin en werken ze met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Dit najaar stond er een container op zijn erf voor het kweken van shiitakes. Een van zijn nieuwe producten is de ‘hybride’ hamburger, deze bestaat uit 50% vlees en 50% shittakes. Ze zijn ook een lijn met vegan producten aan het ontwikkelen met lokale paddenstoelen en lupinebonen. Wilt u hier meer van weten? Boer Roel vertelt u graag meer over zijn boerderij van de toekomst.

Duurzaam wonen

Ontdek de toekomst van duurzaam wonen! Stap binnen in een huis uit het jaar 1850 dat de norm verlegt en aardgasvrij is gemaakt door de toegewijde bewoners Jan en Corine. Laat je inspireren door praktische oplossingen die deze woning hebben veranderd tot een groen en energiezuinig thuis.

Duurzaam brouwen & Gedeelde supercomputer

Stadsbrouwerij Wageningen - Hoe lokaal, duurzaam en circulair is een lokale brouwerij?

In Stadsbrouwerij Wageningen brouwen Stefan en Dennis sinds 2013 heerlijke bieren waarbij op veel aspecten duurzame keuzes worden gemaakt. Deze lokale oriëntatie is niet altijd de makkelijkste route maar levert wel veel mooie resultaten voor de brouwerij, haar brewpub en de omgeving. Ondertussen werkt de brouwerij bijvoorbeeld samen met 5 boeren voor verschillende lokale granen! Soms lijkt de brouwerij wel een lokale voedselhub. Wat is de motivatie van deze brouwers? Wat zijn die lokale keuzes? Hoe ver gaan ze? Waar stoten ze hun neus? Wat levert het concreet op? Dennis vertelt 1 uur lang openhartig over dit avontuur. 

Annuna - Gedeelde supercomputer​

De Regiodeal Foodvalley geeft een financiële impuls aan de uitvoering van het shared facilities programma, waardoor innovaties versneld op de markt kunnen worden gebracht. Onderdeel van dit programma is subsidie voor geavanceerde onderzoeksapparatuur. Op Wageningen Campus is verschillende gedeelde onderzoeksapparatuur te vinden die mede mogelijk is gemaakt door deze subsidie waaronder Anunna (High Performance Computing Cluster van WUR). Daarnaast wordt Anunna niet alleen gebruikt door WUR, maar ook verschillende bedrijven maken gebruik van deze faciliteit.   

Duik in de wereld van High Performance Computing (HPC) tijdens deze exclusieve tour! Ontdek hoe dit krachtige systeem onderzoekers toegang biedt tot ongekende rekenkracht, wat resulteert in snellere innovatie, kostenbesparingen en verbeterde productkwaliteit. Laat je inspireren door de mogelijkheden van AI en data-intensieve wetenschap terwijl je meer te weten komt over de geavanceerde benaderingen om data en modellen te verkennen. Mis deze kans niet om de toekomst van technologie te ervaren.

Wageningen Universiteit en bakkersgrondstof

Gezonde en duurzame eetomgeving & Circulaire voedselketen

Wageningen Universiteit - Gezonde en duurzame eetomgeving

Ontdek hoe de voedselomgeving in de wijk gezonder en duurzamer kan worden.
Maud Hulshof, Wethouder, en Maartje Poelman, Gezondheidswetenschapper aan de Wageningen Universiteit, bieden een uniek inzicht in de successen en uitdagingen van vier jaar leren in de Regio Deal Foodvalley. En laat je inspireren door een praktijkcase.

Bakkersgrondstof - Circulaire voedselketen

Het zijn enorme aantallen: dagelijks worden in Nederland honderdduizenden broden verwerkt tot diervoeder. Bakker, levensmiddelentechnoloog en ondernemer Sebastiaan Hetterschijt laat zien dat het anders kan. Samen met bakkers Paul Berntsen en Jos Veltmaat startte hij Bakkersgrondstof, dat overgebleven brood van bakkers verwerkt tot een desem en broodmeel. Zij halen overtollig brood op en verwerken het tot een smaakvolle desem waarmee de bakker opnieuw brood kan bakken. Elke bakker is gekoppeld aan een pluimveehouder. Hier gaat het broodmeel naar toe en de eieren worden teruggekocht door de bakker. Zo ontstaat een circulaire voedselketen die naar meer smaakt. Bakkersgrondstof wil laten zien dat er een solvabele business case ontstaat op basis van retourstromen, daarnaast willen we vooral laten zien dat een MKB-onderneming gemakkelijk volledig circulair kan worden, misschien nog wel gemakkelijker dan een grote multinational.

Afmelden voor
Ontdek, Ontmoet & Beleef
Regio Foodvalley