RFV Days

Inspiration Dinner
Economic Board Regio Foodvalley

Donderdag 9 juni 2022

17.00 – 21.30 uur

Op donderdag 9 juni 2022 organiseert de Economic Board Regio Foodvalley een ‘Inspiration Dinner’ voor ondernemers en partners uit onderwijs en overheid. Tijdens het diner worden de gasten geïnformeerd over de voortgang van de Strategische Agenda.

Deze avond genieten we van een heerlijk diner met diverse streekeigen ingrediënten.

Programma

17.00 uur:Inloop met een hapje en drankje
17.15 uur:Start programma
Gastheer: Martin Ruiter, voorzitter Economic Board Regio Foodvalley
21.30 uur:Einde programma

Gastheer en spreker(s)

Martin Ruiter

Martin Ruiter

Gastheer en voorzitter Economic Board Regio Foodvalley

Arend-Ardon

Arend Ardon

Sociaal psycholoog, bedrijfskundige en eigenaar van The Change Studio

Aanmelden

Het is niet meer mogelijk om u aan te melden.

Vul eerst uw aanmeldcode in om verder te gaan met uw aanmelding

Afmelden voor de Inspiration Dinner

Onderdeel van Regio Deal

Wonen

Circulaire economie

Goedkopere woningbouw in Renswoude

Locatie: Renswoude

De gemeente Renswoude is als een van de weinige gemeenten in Nederland eigenaar van een Woningbedrijf. Het dorpse karakter van Renswoude maakt dat het er prettig wonen en leven is. De kleinschaligheid, de landelijke ligging, de rust en de ruimte worden zeer gewaardeerd. Velen wonen er immers al generaties. De gemeente Renswoude kiest er bewust voor om met een lokaal verankerd gemeentelijk Woningbedrijf toegevoegde waarde te leveren. Waar een kleine gemeente groot in kan zijn.

Slim, snel en duurzaam bouwen

Locatie: Unbrick

Unbrick is de meest innovatieve ontwikkelaar van duurzame woningen. Het bouwen van woningen kan slimmer, sneller en duurzamer en dat doet Unbrick door modulair te bouwen met hout als belangrijkste grondstof en 3D software als basis voor het productieproces. De woningen worden voor 90% in de eigen productiestraat in Ede ontwikkeld en vervolgens in 1 dag op locatie geplaatst. Dankzij de houten basis, het modulaire proces en de beperkte transportstromen, hebben Unbrick woningen een circulair karakter. In februari heeft Unbrick dan ook de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 gewonnen.

Tijdens een bezoek aan de productiestraat, laat Unbrick graag zien hoe ze omdenken, heilige huisjes ter discussie stellen, innovatie omhelzen en gebruiken.

Graag tot ziens op 10 juni!

 

Bezoeklocaties

  • Renswoude
  • Unbrick

Onderdeel van Regio Deal

Voeding

Kennis

Innovatie

Gezond en fit oud worden

Locatie: WUR Health Research Unit (Campus)

Wat zijn de effecten van meer plantaardige eiwitten in onze voeding? Wat doet een plantaardig dieet met spierkracht en vitaliteit als je ouder wordt? In de Health Research Unit wordt onder andere het effect van plantaardige (veganistische) voeding op de spieren van ouderen onderzocht. U krijgt letterlijk een kijkje in de keuken van het voedingsonderzoek. Hoe gaat zo’n onderzoek in de praktijk? Wat wordt er gevraagd van deelnemers? Van medisch onderzoek tot de samenstelling van afgewogen maaltijden voor thuisconsumptie. Het komt allemaal voorbij.

Shared Facility Tour: beleef waar innovatie voor een duurzaam voedselsysteem begint.

Locatie: Wageningen Campus

Wist u dat door het delen van faciliteiten organisaties eenvoudiger, goedkoper en sneller kunnen innoveren? Innovaties zijn hard nodig om bij te dragen aan ons duurzaam voedselsysteem. Foodvalley NL en Wageningen University and Research werken samen om vraag en aanbod van onderzoeksapparatuur- en ruimtes, technologie, demo- en proefkeukens te matchen. En dat werkt: Ruim 350 faciliteiten zijn al beschikbaar en steeds meer bedrijven en onderzoeksinstellingen maken er gebruik van.

Neem deel aan de Shared Facility Tour op Wageningen Campus: beleef waar innovatie voor een duurzaam voedselsysteem begint!

Graag tot ziens op 10 juni!

 

Bezoeklocaties

  • WUR health research unit (Campus)
  • Wageningen Campus

Onderdeel van Regio Deal

Voeding

Landbouw

Gezonde voeding in de zorg

Locatie: Ziekenhuis Gelderse Vallei

Welke rol kan gezonde voeding spelen in preventie en herstel? Hoe zorgen we dat risicogroepen geen patiënt worden? En hoe kan voeding het verergeren van gezondheidsproblemen voorkomen? Ziekenhuis Gelderse Vallei, het ziekenhuis voor voeding, bewegen en slaap, werkt samen met regionale zorgnetwerken om via voeding en leefstijl de gezondheid van de patiënt verbeteren. 

Voor mensen uit risicogroepen worden voedingsadviezen toepasbaar gemaakt als onderdeel van de behandeling, we evalueren deze zorg en dragen kennis en ervaring uit.

Vertical Farming schept ruimte

Locatie: Milligreens

Een van de trends in de landbouw is het produceren van voedsel in zogenaamde vertical farms. Heel simpel gezegd: het zijn kassen maar dan in een gebouw waarbinnen gewassen worden gekweekt in verticaal gestapelde lagen. De officiële definitie van vertical farming: een methode om gewassen te verbouwen, “meestal zonder aarde of licht, in bedden die verticaal zijn gestapeld in een gebouw met een gecontroleerde omgeving met gebruik van LED-licht.”

Het doel van vertical farming is optimale groeiomstandigheden creëren tijdens de ontwikkeling van de planten, omstandigheden die bijna optimaal zijn voor elke individuele plant!
Moderne vertical farms regelen verlichting, vochtigheid, temperatuur en voedingsstoffen met geavanceerde sensoren en klimaatbeheersingssystemen.

Graag tot ziens op 10 juni!


Bezoeklocaties

  • Ziekenhuis Gelderse Vallei
  • Milligreens

Onderdeel van Regio Deal

Landbouw

Economie

Voedsel op het erf en in de keten

Locatie: Rhenen

We nemen u mee in het verwaarden van reststromen op het boerenerf. Waar liggen kansen en wat zijn knelpunten? In de Proeftuin van Boer aan het Roer wordt geëxperimenteerd met verwerken van reststromen en alternatieve eiwitbronnen in diervoer. We nemen u mee naar een boerderij om dit te laten zien.

Voedsel van het boerenerf op het bord van de consument. Het lijkt logisch, maar de korte keten biedt behoorlijk uitdagingen voor boeren. In de Masterclasses over Verdienmodellen en Korte Ketens leren ondernemers in de regio hun eigen concept uit te werken en door te ontwikkelen tot een concreet product.

Cyberveiligheid

Locatie: Cybercrime Veenendaal

Inbrekers glippen steeds vaker online naar binnen. Bij particulieren én bij bedrijven. We noemen dat cybercrime (of computercriminaliteit of cybercriminaliteit). Ongeveer 1 op de 5 bedrijven krijgt te maken met cybercrime. Onlangs werd een 25-jarige man uit Veenendaal veroordeeld tot 2 jaar cel omdat hij 9 webshops voor duizenden euro’s had afgeperst.

Wat kun je doen tegen cybercrime? De Bedrijven- en Ondernemerskring Veenendaal (BOV heeft de handen inééngeslagen en heeft hier – samen met alle aangesloten bedrijven en ondersteund door ICT-bedrijven – een succesvol project van gemaakt. U krijgt tijdens deze tour in Veenendaal – waar de ICT-Campus is gevestigd – uitleg over dit project.

Tot ziens op 10 juni!

 

Bezoeklocaties
  • Cybercrime Veenendaal

Onderdeel van Regio Deal

Landbouw

Voeding

Luchtkwaliteit op het boerenerf
en in de regio

Locatie: Boerderij in Renswoude

U gaat op bezoek bij een boerderij in de regio die meedoet in de proeftuin van Boer aan het Roer. Dit is een project van de Regio Deal. Op deze pilotboerderij wordt een innovatie getest op het gebied van emissiereducerende maatregelen.

Het doel van de proeftuin is om te onderzoeken welke effecten de geteste innovaties, maatregelen en concepten hebben op de productieresultaten, diergezondheid, dierwelzijn en emissies, waarbij deze, voor zo ver mogelijk, met sensortechnologieën worden gemeten. Er wordt ook gekeken naar het handelsperspectief van veehouders: hoe kunnen zij met managementmaatregelen emissies op hun erf verminderen?

Gezond en fit oud worden

Locatie: WUR Health Research Unit

Wat zijn de effecten van meer plantaardige eiwitten in onze voeding? Wat doet een plantaardig dieet met spierkracht en vitaliteit als je ouder wordt? In de Health Research Unit wordt onder andere het effect van plantaardige (veganistische) voeding op de spieren van ouderen onderzocht. U krijgt letterlijk een kijkje in de keuken van het voedingsonderzoek. Hoe gaat zo’n onderzoek in de praktijk? Wat wordt er gevraagd van deelnemers? Van medisch onderzoek tot de samenstelling van afgewogen maaltijden voor thuisconsumptie. Het komt allemaal voorbij.

Graag tot ziens op 10 juni!

 

Bezoeklocaties

  • Boerderij in Renswoude
  • WUR health research unit (Campus)

Afmelden voor de
Ontdek & Ontmoet Regio Foodvalley

Afmelden voor de regiodeal

Onderdeel van Regio Deal

Landbouw

Circulaire economie

De Bodem als Basis

U gaat langs bij een boerderij die meedoet in de proeftuin van Boer aan het Roer. In de proeftuin worden maatregelen voor bodem- en waterkwaliteit getest en wordt met ondernemers nagedacht over hoe dit past in hun verdienmodel.

Ook delen we volop kennis in de proeftuin met onze Bodemcursus. Waarom is die bodem nou zo belangrijk voor een goedlopend boerenbedrijf?

3D Printen voor Food & Agri

Locatie: Oceanz

Oceanz 3D printing maakt het mogelijk om on-demand onderdelen voor (landbouw)machines en infrastructuur te produceren en is de methode om eenvoudig prototypes te ontwikkelen. Dankzij additive manufacturing kunnen ontwerpen eenvoudig worden aangepast aan de eisen van de klant en de technologie. Met 3D printen wordt bovendien direct tijd en geld bespaard. Enkele toepassingen van 3D printen binnen de agri- en foodindustrie zijn bijvoorbeeld grippers, nozzles, machineonderdelen, prototypes, robots en drones.

Ontdek tijdens deze tour meer over de mogelijkheden, certificering EC 1935/2004 en de vele toepassingen. Kom meer te weten over de praktische voorbeelden en krijg antwoord op veel gestelde vragen rondom 3D printing/additive manufacturing. Aansluitend volgt een kijkje in de keuken tijdens een rondleiding langs het proces van 3D printen.

Graag tot ziens op 10 juni.

Bezoeklocaties

  • De Bodem en water
  • Oceanz

Onderdeel van Regio Deal

Voeding

Circulaire economie

Mee op voedselsafari

Mensen willen best gezonder eten. Maar de verleidingen van ongezonde voeding zijn overal. Hoe overleef je als consument of patiënt in deze jungle? Ga mee op voedselsafari met de experts op dit gebied Maartje Poelman en Marleen Gillebaart en ontdek zelf de verleidingen die op de loer liggen. In hun onderzoek bekijken ze welke voedselinterventies effectief zijn. Ze lichten alvast een tipje van de sluier op; maatregelen die gericht zijn op de hele bevolking in plaats van op individuen blijken effectiever. Daarom werken we samen aan een gezonde voedselomgeving met bijvoorbeeld restaurants, zorginstellingen en MKB-bedrijven.

Frisse ideeën voor nieuwe kleren​

Locatie: Fabriek Fris

Fabriek Fris een confectieatelier waar producties gemaakt worden voor Nederlandse ontwerpers. Binnen het atelier bieden ze productiemogelijkheden maar ook conceptontwikkeling (van idee naar product) en coaching trajecten aan waar we starters ondersteunen in bijvoorbeeld duurzame keuzes en de collectie. Maar ook de plek waar textiel gerecycled wordt. Zij verwerken daarnaast in samenwerking met wasserijen, oude lakens en tafelkleden uit de horeca weer tot kwalitatief goede kokskleding. In het proces wordt alles gedaan om CO2-uitstoot zo veel mogelijk te beperken.

Fabriek Fris geeft statushouders een plek om te leren en werken. Ze zetten in op het verhogen van de zelfredzaamheid door coaching op de werkvloer, taallessen, werkervaring opdoen om de kans op betaald werk aanzienlijk te vergroten.

Fabriek Fris won op 29 september 2021 de Innovatieprijs Regio Foodvalley 2021. Daarnaast is Fabriek Fris ook partner van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair.

Graag tot ziens op 10 juni 2022!


Bezoeklocaties

  • Fabriek Fris

Onderdeel van Regio Deal

Voeding

Circulaire economie

Lekker Lupine: het gouden boontje

Locatie: Biologische tuinderij De Landouw 

Lupine kan wel eens het boontje van de toekomst zijn! Als vlinderbloemige is het gewas niet alleen goed voor de biodiversiteit, het groeit ook nog eens goed op de arme zandgronden van de Veluwe. Daarnaast past de lupineboon vanwege haar hoge % eiwitten ook nog eens perfect in een plantaardig dieet. Lekker Lupine organiseert de teelt en afzet van dit eiwitrijke gewas in Nederland en geeft hiermee invulling aan verduurzamen van de landbouw en voedselproductie en consumptie; de eiwittransitie in de praktijk! Dit jaar zijn 15 biologische telers aangesloten bij Lekker Lupine vanuit heel Nederland, zo ook Frank van den Berg van biologische tuinderij de Landouw in de Glind.

Lekker Lupine bouwt aan robuuste korte ketens met een eerlijk verdienmodel voor de boer. Hoe? Maak op 10 juni kennis met Lekker Lupine en biologisch Lekker Lupine teler van de “De Landouw”.

Circulair Bouwen loont

Locatie: BOOT

BOOT is een ingenieursbureau met een verhaal. Zij werken samen aan een toekomstbestendige, prettig leefbare en inspirerende leefomgeving. BOOT levert integrale advies- en managementdiensten, van stedelijke ontwikkeling tot landelijk gebied: bouw, mobiliteit, water, milieu, veiligheid, sport en recreatie.

Daarnaast is BOOT één van de founders van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair. In het Living Lab werken partners (uit het onderwijs, ondernemers en overheid) samen aan een versnelling van de circulaire economie. In 2020 heeft BOOT zijn eigen kantoor gerenoveerd met materialen die uit slooppanden komen. Dit zijn authentieke materialen met een verhaal. Deze verhalen delen wij graag met u en werpen graag een blik op een circulaire toekomst.

Graag tot ziens op 10 juni!

 

Bezoeklocaties

  • BOOT
  • Biologische tuinderij de Landouw

Onderdeel van Regio Deal

Human capital

Onderwijs

Ondernemen

Technisch talent voor de toekomst

Locatie: Barneveldse Techniek Opleiding (BTO)

Barneveldse Techniek Opleiding (BTO) is een eigentijds en innovatief opleidingscentrum voor techniektalenten in Regio Foodvalley. Zowel jong talent als zij-instromers worden volgens het hybride-leren concept opgeleid voor een baan in de techniek.
De aanpak wordt gekenmerkt door persoonlijke aandacht en maatwerk.

BTO is actief in de sectoren metaaltechniek, elektrotechniek, installatietechniek en de mechatronica en biedt BBL-opleidingen aan van niveau 1-4. “We kijken voortdurend naar de behoefte van de bedrijven, de ontwikkelingen in de technische marktsector en stemmen onze aanpak en opleidingen hierop af. Wij doen er alles aan om de komende generatie te enthousiasmeren voor een baan in de techniek”, aldus directeur Arjan de Jager.

Samen met het Hoornbeeck College, MBO Amersfoort en haar lidbedrijven laat BTO techniek ervaren op de werkvloer.

Gastles foodproductie

Locatie: Food Academy Nijkerk (FAN)

Altijd al eens willen weten wat er gebeurt achter fabrieksdeuren? Dit is je kans! De lidbedrijven van Food Academy Nijkerk vertellen je precies hoe jouw lievelingsproducten worden gemaakt: vanaf het land bij de boer, tot aan het eindresultaat in je mond.

Er komt veel kijken bij het maken en verwerken van voedsel: samenstellen, bereiden, verpakken, noem maar op. Tijdens de gastles word je meegenomen in de wereld van food. De theorie, maar ook de praktijk: samen nemen jullie een kijkje op de werkvloer om te zien hoe het écht werkt.

Één ding staat vast: je kijkt nooit meer op dezelfde manier naar hetgeen wat er op je bord ligt.

Graag tot ziens op 10 juni 2022!


Bezoeklocaties

  • Barneveld Techniek Opleiding
  • Food Academy Nijkerk

Onderdeel van Regio Deal

Circulaire economie

Landbouw en voeding

Circulair bouwen loont

Locatie: BOOT

BOOT is een ingenieursbureau met een verhaal. Zij werken samen aan een toekomstbestendige, prettig leefbare en inspirerende leefomgeving. BOOT levert integrale advies- en managementdiensten, van stedelijke ontwikkeling tot landelijk gebied: bouw, mobiliteit, water, milieu, veiligheid, sport en recreatie.

Daarnaast is BOOT één van de founders van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair. In het Living Lab werken partners (uit het onderwijs, ondernemers en overheid) samen aan een versnelling van de circulaire economie. In 2020 heeft BOOT zijn eigen kantoor gerenoveerd met materialen die uit slooppanden komen. Dit zijn authentieke materialen met een verhaal. Deze verhalen delen wij graag met u en werpen graag een blik op een circulaire toekomst.

De korte keten verbindt

Locatie: Groenerie

In 2020 liep Richard Hardeman uit Harskamp rond met ideeën over de toekomst van het boerenbedrijf in Nederland. Eén van deze ideeën groeide uit tot ‘De Groenerie’; een bedrijf dat zich inzet om, samen met ’s Heerenloo, jongeren met een beperking dagbesteding te kunnen bieden. De Groenerie zet zich dagelijks in voor mensen die willen re-integreren en leerlingen met een verstandelijke beperking. Zij werken in de aardappelteelt, de groenteafdeling of in de winkel met lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel.

Tot ziens op 10 juni!

 

Bezoeklocaties

  • BOOT
  • De Groenerie

Onderdeel van Regio Deal

Landbouwtransitie

Innovatie

Onderwijs

Voeding & gezondheid

Slimme pilots voor de pluimveesector

Locatie: Poultry Expertise Center

Wij nodigen u graag uit voor een bijzondere belevingsexcursie bij het Poultry Expertise Centre (PEC) in Barneveld. Het PEC is een samenwerkingsverband van bedrijven, overheid en kennisinstellingen die werkzaam zijn in of betrokken bij de pluimveesector.

Het PEC is de afgelopen jaren uitgegroeid tot hét internationale kenniscentrum van en voor de pluimveesector op het gebied van kennisoverdracht, praktijkonderzoek en innovatie.

U brengt tijdens deze excursie een bezoek aan het Poultry Innovation Lab, het Insect Experience Centre en de diervoederfabriek. U krijgt ook informatie over recente ontwikkelingen in de veehouderij, zoals emissiereductie, de insectenkweek, het voorkomen van (dier)ziekten, internationalisering en duurzaamheid.

De excursie wordt afgesloten met een bezoek aan een pluimveebedrijf in de omgeving, waar emissiereductie in de praktijk bekeken kan worden en de pluimveehouder zal vertellen over de kansen en uitdagingen die er in de huidige maatschappij zijn voor de veehouderijsector.

Graag tot ziens op 10 juni 2022 in Barneveld!

 

Bezoeklocaties

  • Poultry Expertise Centre
  • Insect Experience Centre
  • Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij

Onderdeel van Regio Deal

Voeding

Circulair

Economie

Wandel mee en ontdek
het World Food Center

Het voormalige kazerneterrein Maurits Zuid in Ede wordt omgetoverd tot dé food-ontmoetingsplek in Nederland: het World Food Center. Een plek waar bedrijven en organisaties zich vestigen en werken aan een gezonde en duurzame toekomst. Een plek waar bezoekers spelenderwijs alles over ons voedsel te weten komen en waar mensen wonen, werken en thuiskomen.

Wandel met ons mee langs verschillende inspirerende en innovatieve initiatieven op en rond het World Food Center-terrein, zoals de Neder Banaan, Rival Foods, De Veluwse Proeftuin en de Stingerbol. Ontdek waarom de World Food Experience een succes gaat worden. Ps. Trek comfortabele schoenen aan.

Graag tot ziens op 10 juni op het WFC terrein.

Bezoeklocaties

  • World Food Center Experience
  • Neder Banaan
  • Rival Foods
  • De Veluwse Proeftuin
  • Stingerbol